Yeni diyabet türü “Tip 5 diyabet” resmen tanındı!

Uluslararası Diyabet Federasyonu, Tip 5 Diyabeti Tanımladı

Uluslararası Diyabet Federasyonu, beslenme ile ilişkili bir diyabet türü olan “Tip 5 diyabet”in varlığını resmen kabul etti. Uzmanlara göre, Tip 5 diyabet genellikle çocukluk döneminde kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle pankreasın yeterince gelişememesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum, vücudun yeterli miktarda insülin üretememesine yol açmaktadır.

Tip 5 diyabet, genellikle tip 1 veya tip 2 diyabetle karıştırıldığı için yanlış teşhis edilmektedir. Ancak, bu diyabet türü düşük doz insülin veya ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilmektedir, yüksek doz insülin uygulamalarının ciddi kan şekeri düşüklüğüne sebep olabileceği belirtilmektedir.

1955 yılında tanımlanan ve uzun bir süre geçici olarak kabul edilen Tip 5 diyabet, son araştırmalarla birlikte ayrı bir diyabet türü olarak tekrar değerlendirilmiştir. Yeni tanımın, dünya çapında 20 ila 25 milyon insanı etkileyen bu hastalığın doğru teşhis edilmesine ve uygun tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine yardımcı olması beklenmektedir. (DHA)

Related Posts

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.