ABD’de Salmonella Skandalı: Emek Marka Fıstık Kreması Tehlikeli!
ABD’de iki eyalette tespit edilen salmonella salgınıyla ilgili Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), restoranlar ve cafeler de dahil olmak üzere birçok kişinin tercih ettiği Emek marka fıstık kremasında salmonella mikrobunu bulunduğunu açıkladı.
Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yapılan araştırmalara göre, salgından etkilenen kişilerin ürünü tükettikten sonra hastalandıkları belirtildi. CDC, ürün ile ilgili detaylı incelemelerin devam ettiğini duyurdu.
FDA ve CDC verilerine göre, şu ana kadar Minnesota eyaletinde 3, New Jersey eyaletinde ise 1 olmak üzere toplam 4 vaka rapor edildi.
Fıstık Kremaları Geri Çağrılıyor
FDA, 5 kilogramlık beyaz plastik kutularda satılan fıstık kremalarının geri çağrılması için girişimlerde bulunurken, ürünlerin son tüketim tarihinin 9 Ekim 2026 olduğu ve üretim kodunun (PNO:) 241019 olduğu belirtildi.
Ayrıca, ABD’ye Türkiye’den gönderilen kabak çekirdeklerinde de daha önce salmonella tespit edilmişti.
Salmonella Belirtileri Nelerdir?
Salmonella bakterisi vücuda girdikten 12 ile 72 saat sonra belirtiler göstermeye başlar. İlk belirtiler arasında ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları yer alır.
Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde durum daha ciddi olabilir. Bakteriler kan dolaşımına geçerek karaciğer, böbrekler veya diğer organlara zarar verebilir ve ölüme neden olabilir.