Etin Saklanması ve İşlenmesi Hakkında Uzmanından Öneriler
Kilis Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Osman Yardımcı, etin doğru bir şekilde saklanması ve işlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Etin sıcaklığı ve poşetin havasızlığı birleşince et yanıyor, yeşeriyor ve bu durum insanı zehirlenmeye kadar götürebilir” açıklamasında bulundu.
Etin kesildikten sonra serin ve hava alan bir yerde sini veya tepsiye yayılması gerektiğini belirten Yardımcı, etlerin üst üste gelmeyecek şekilde 2-3 saatte bir ters düz edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu uygulamanın amacının, et üzerindeki bakterileri atmak ve etin yumuşak olmasını sağlamak olduğunu belirtti.
İmkanı olan vatandaşların etlerini kasapların dolaplarında bekletebileceğini belirten Yardımcı, “Etler ters düz edildikten sonra kasalara konularak dolaba yerleştirilmeli. İmkanı olan vatandaşlarımız, etleri 1 günlüğüne kasabın dolabında dinlendirebilir” dedi.
‘POŞETTE DEĞİL, AÇIK KAPTA SAKLAYIN’
Evde et saklayacak vatandaşlara da önerilerde bulunan Yardımcı, etin poşetle dolaba konulmaması gerektiğini vurgulayarak, “Eti ayırdıktan sonra ağzı açık plastik kaplarda veya buzdolabı kasalarında saklayın. Derin donduruculara konulacaksa eğer et dinlendirildikten sonra, buzdolabı poşetlerine dikkatli yerleştirin. Ayrıca ihtiyaca göre parçalayıp tüketilecek miktarda dondurun” önerisinde bulundu.
Etin işlenmesinde uzmanlık gerektiğine de vurgu yapan Yardımcı, kasapların profesyonelce iş yaptığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Vatandaş evde kendi parçalamaya kalkarsa daha çok fire verir, et çöpe gider ya da bu işlem sırasında kişi elini kesebilir. Ustaysa yapabilir ama değilse kasaba götürmek daha bereketli olur” diye konuştu.
‘KURBANLIK ALIRKEN DİNİ VECİBELERE DİKKAT EDİN’
Kurbanlık seçiminde dini vecibelere uygun hareket edilmesi gerektiğine değinen Yardımcı, “Yaşını doldurmamış hayvan kurban olmaz. Dinimiz zorlama yapmaz, gücün varsa kes diyor. Gösteriş için değil ibadet için yapılmalı. Belediyelerin belirlediği yerlerde veteriner kontrolünde kesim yapılmalı” uyarısında bulundu.
Siparişle alınan kurbanlara da dikkat çeken Yardımcı, bazı zincir marketlerde bayramdan önce kesim yapıldığını ve vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini belirtti. “Bayramın ilk günü elimize gelen etler arasında kurban eti gibi görünmeyen vakalar oldu. Küçükbaş hayvanı ‘mini koç’ diye satıyorlar. Böyle bir şey olmaz, ‘mini koç’ diye bir terim yok. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olmalı” dedi.