Kurban Bayramı günleri farklı ibadet günleridir

Bayram İbadetleri ve Önemleri

Arife Günü sabah namazından sonraki tekbir ibadeti dördüncü günün ikindi namazı sonrasına kadar devam ediyor. Cenazeyi taşırken tekbir yok, ama bunu yapıyorlar, söylediğim günlerde tekbir var; bunu ya unutuyor veya yapmıyorlar. Bu tekbirler, Hanefî mezhebine göre vâcib, Şâfiî ve Ahmed’e göre sünnettir. Bakara Sûresi’nin “Sayılı günlerde Allâh’ı zikrediniz…” meâlindeki 203. âyet-i kerîmesi, teşrîk tekbîrine işaret olarak kabul dilmiştir…

Yirmi üç vakitte, her farz namazın arkasından “Allâhü ekber, Allâhü ekber, lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.” diye tekbîr getirilir. Farzı kılıp sol tarafa selam verildikten sonra ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescidden çıkmadan ve dünya kelâmı konuşmadan tekbîr getirmek lâzımdır. Teşrîk tekbîrini; münferid (namazını yalnız kılan), imam, cemaat, mukîm, müsâfir, kadın-erkek herkes okur.

Kurban İbadeti: Kurban kesmenin hükmü, mezheplere göre farklılık gösterir. Sünnî mezheplerin çoğuna göre sünnet iken, Hanefi mezhebinde vacibdir. Kurban kesmenin, Allah katında en sevimli ibadetlerden biri olduğu ve kesilir kesilmez kabul edildiği bildirilmiştir. Bayramın vacib (veya sünnet) kurbanının etinden kesen ve ailesi de yiyebilirse de kendilerinden daha muhtaç olan insanlara dağıtılması ek bir ibadet olur.

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Kurbanlıkların, mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde kesilmesi gerekecek. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir.

Bayram Namazı: Hanefi mezhebine göre, cuma namazı farz olan kişilere bayram namazı kılmak vaciptir. Şafii ve Mâlik’e göre sünnet, Ahmed b. Hanbel’e göre farz-ı kifâyedir. Bayram namazı hutbe okunmasa da geçerlidir, ancak sünnet terk edilmiş olur.

Ziyaretler, Sıla-i Rahim: Bayram günlerinde yakınlarla bayramlaşmaya, görüşmeye, ziyaretleşmeye en uygun yerden kaçıp dağlarda veya sahillerde bayram yapmak bayramın ruhuna (maksadına) ters düşer. Bayram günleri ve geceleri Allah Teâlâ’nın kullarına nasıl rahmetler ve lütuflar yağdırdığına dair sahih rivayetler vardır.

Bütün bunları bir arada düşündüğümüz zaman bayram’ın, dünyada cereyan eden sevindirici veya üzücü olaylarla bağlantısı olmadığı, her şeye rağmen yapılması gereken bir ibadet olduğu anlaşılmaktadır. Evet, dünyanın şurasında burasında mazlumların ahı sağır kulakları bile tırmalamaktadır, ama bir yandan onlara elden gelen yardım yapılacak, diğer yandan bayram ibadeti de ihmal edilmeyecektir.

Related Posts

Bu işi yapanlar paraya para demiyor! Öğrenenler işlerini bırakıp bu işe yöneliyor

Ev temizliği için gündelikçi çalıştırmak artık birçok kişi için lüks hale geldi. Özellikle çalışanların sıkça başvurduğu bu hizmette fiyatlar son dönemde adeta uçuşa geçti. Gündelik temizlik ücretleri 3 bin TL’den başlayıp, işin kapsamına göre 4 bin …

32 yıllık döküm şirketi konkordato ilan etti: ABD’den Japonya’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyordu

Yüksek basınçlı döküm üreticisi 32 yıllık şirket Güven Pres Döküm, konkordato ilan etti.

Pakistan’da gözler yeni bütçede

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in liderliğindeki koalisyon hükümeti, 2025-2026 mali yılı bütçesinde yaklaşık 50 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb’in sunacağı yeni bütçe, vergi oranlarında önemli artışlar içeriyor …

İşçi haklarında sınıfta kaldık: Türkiye yine en kötü 10 ülke arasında

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Küresel Haklar Endeksi 2025 raporunu yayımladı. Dünya genelinde işçi hakları ihlallerini ortaya koyan kapsamlı rapor işçiler ve sendikalar açısından küresel ölçekte derinleşen bir krize işaret ediyor …

Tekstil ve hazır giyimde alarm: Yüz binler işsiz kalabilir!

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan zorluklar, istihdam ve ihracatta ciddi daralmaya yol açıyor. Sektör temsilcileri, destek sağlanmazsa kayıpların artabileceği uyarısında bulunuyor. Türkiye ekonomisinin bu kritik alanında toparlanma beklentisi sürüyor.

Ordu’da dalgalardan enerji üretiliyor

Ali Yazan – Ordu/Yeniçağ Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in uzun yıllara dayanan tecrübesi Ordu’nun geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. 2007 yılında Sakarya’nın Karasu ilçesinde ilk defa deniz dalgalarından elektrik …