İzmir’deki Yangınların Erozyon Riski

İzmir’deki Orman Yangınları Erozyon ve Sel Tehlikesini Artırıyor

JEOLOJİ Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, son bir ayda İzmir’deki yangınlarda yaklaşık 25 bin hektar alanın zarar gördüğünü belirtti. Önalan, “Yağışların artmasıyla birlikte yanan bu alanlarda erozyon olacak. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak” dedi.

Türkiye’de yaz aylarıyla birlikte artan orman yangınları, doğa ve insan yaşamını tehdit ediyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, “Yangın mevsiminin bitmesine daha 1,5 ay var. Son 1 ay içerisinde 80 bin hektarın üzerinde alan yandı. Bunun 25 bin hektarının İzmir’de olması çok üzücü. Yağışların artmasıyla birlikte yanan alanlarda ciddi bir erozyon tehlikesi var” şeklinde konuştu.

‘Ormanlar Yok Olduğunda Topraklarınız Korumasız Kalıyor’

Önalan, her yıl Türkiye’de erozyonla birlikte Kıbrıs büyüklüğündeki toprak parçasının yok olduğuna dikkat çekerek, “Ağaçlar ve ormanlar erozyonu önlemede en büyük etken. Ormanlar yok olduğu zaman topraklarınız korumasız kalıyor ve erozyona uğruyor. Ormanlar yağmurları tutucu özelliğe sahip. Ormanı yok ederseniz yağan yağmur suları direkt vadilerin içine, oradan da yerleşim alanlarına doğru geliyor ve çok ciddi bir sel tehlikesi oluyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kısa, orta ve uzun vadede önlemler alınmazsa yanan orman alanlarında ciddi seller ve toprak kayıplarıyla karşılaşılacağını belirten Önalan, “Yangın meydana gelen her yerde erozyon riski var. Erozyonla çok değerli olan bitkisel toprağı kaybediyoruz. Toprak sellerle birlikte vadilere, sonra yerleşim merkezine, oradan da denize akacak, topraklarımızı kaybedeceğiz. Orman yangınlarının olduğu her yerde erozyonla karşılaşacağız” ifadelerini kullandı.

‘Yangına Komşu Olan Yerleşim Alanlarına İmar İzni Verilmemeli’

Önalan, “Yangına komşu olan yerlerdeki yerleşim alanlarına imar izni bir daha verilmemeli. Yanan bölgelerde öncelikle etütler yapılmalı, yerleşime uygun alanlar değilse bu yerler mutlaka yerleşim dışı bırakılmalı. Yandıktan sonra o alanda tekrar inşaat yaparsanız, 10 yıl sonra tekrar yanar. Yanan yerler imara açılırsa elimizde ne orman ne de kültür varlığımız kalır” dedi.

Önalan, “İlçe merkezine kadar yangın yürüyor, merkezi komple taşıyacağız demiyoruz ama ormanların içerisinde kalan sitelere bir daha imar izni verilmemeli. Bölgeye özgü endemik ağaçlar dikilip, orman alanı olarak kalmalı” şeklinde sözlerini tamamladı.

Related Posts

Galatasaray’da beklenen ayrılık gerçekleşti: Fatih Terim döneminde gelmişti

Galatasaray’a Fatih Terim’in son döneminde Alexandru Cicaldau ile birlikte gelen Olimpiu Morutan’ın yeni takımı belli oldu.

Trump’ın özel isteğiydi: Coca-Cola’dan sonra Pepsi de mısır şurubunu bırakıyor

Donald Trump’ın Coca-Cola’nın şeker kamışına geçeceğini açıklamasının ardından Pepsi de mısır şurubunu bırakabileceğinin sinyalini verdi. CEO Ramon Laguarta, tüketicinin doğal içeriği tercih ettiğini belirterek “Ne istiyorlarsa onu sunarız” dedi.

Manisa FK, Dino Arslanagic ile yolları ayırdı

Manisa Futbol Kulübü, Belçikalı stoper Dino Arslanagic ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdı.

Diyarbakır’da Ailelerin Evlat Nöbeti Devam Ediyor

Diyarbakır’da HDP eski binası önünde evlat nöbeti tutan aileler umutla sürecin sonuçlanmasını bekliyor.

Yürüyüş yapanlar şoke oldu: Nehirden erkek cesedi çıktı

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde bulunan Fırat Nehri kenarında yürüyüş yapan vatandaşlar erkek cesedi buldular.

Piraziz’de Zincirleme Kaza: 1 Ölü

Giresun Piraziz’de 2 tır ve 3 otomobilin karıştığı kazada Muhittin Deniz hayatını kaybetti.