BİSAM: Yoksulluk sınırı, temmuzda 40 bin liraya dayandı

Birleşik Metal İş (BİSAM) araştırmasına göre, temmuzda açlık sınırı 11 bin 525 liraya ulaştı. Böylece açlık sınırı ilk aydan asgari ücretin üzerine çıktı. Temmuz’da yoksulluk sınırı ise 39 bin 886 lira olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market cari ay internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapılan hesaplamaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Temmuz 2023 için 11 bin 525 lira oldu.

Bu harcama tutarı, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı da eklendiği zaman yoksulluk sınırı 39 bin 886 lira olarak hesaplandı.

En yüksek günlük harcama, 116 lira ile süt ve süt ürünlerinde

BİSAM araştırmasında, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 3 bin 191 lira olarak hesaplandı. Bu değer, yetişkin bir kadın için 3 bin 31, 15-18 yaş bir genç için 3 bin 235, 4-6 yaş arası bir çocuk için 2 bin 609 lira seviyesinde bulunuyor. 

Günlük harcamalarda Temmuz 2023’de en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 116,31 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 77,82 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 89,45 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 33,38 lira olarak gerçekleşti. Katı yağ ve sıvı yağ ise 20,03 lira, yumurta için 7,11, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 9,91 lira harcama yapılması gerekiyor.

Daha dar bir gruplandırmaya göre, harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 30,3 ile en yüksek paya sahip. Et, yumurta ve kuru baklagil grubunun payı yüzde 27,3 ile ikinci sırada. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 23,3, ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 11,3’tür. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 7,8.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir