Bankalarda vatandaşın borç yükü artıyor: Kredi hacmi 15,6 trilyon TL’ye dayandı

2021’de Faiz Politikasının Etkileri ve Ekonomiye Yansımaları

Geçtiğimiz yıl, ekonomi yönetiminin ”faiz” politikasında değişiklik yapması, halen etkisini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2021’de faizle ilgili yaptığı açıklamada, “Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadele mi de sürdüreceğim.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın bu açıklamalarıyla birlikte faizlerde indirim beklentisi oluşmuş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Nurettin Nebati getirilmişti. Ancak, Türk lirasının değer kaybına neden olacak Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması, 21 Aralık 2021’de Nebati tarafından duyurulmuştu. Bunun sonucunda yaşanan gelişmeler ile döviz kuru yükseldi, Türk lirası değer kaybetti ve enflasyon yıllık bazda yüzde 80’lere yükseldi.

İktidarın faiz politikası, alım gücünün düşmesi ve maliyetlerin artması sonucunda vatandaşları bankalara ve kredilere yönlendirdi. Bankalardaki toplam kredilerin 2024 yılında 15,6 trilyon TL’ye ulaşması beklenirken, 2023 yılında ise kredilerin toplam tutarı 11,2 trilyon TL düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle, kredilerde yüzde 37,7’lik bir artış yaşandı.

Türkiye Bankalar Birliği’nin 2024 yılı verilerine göre, ihtisas kredileri 1,2 trilyon TL’ye yükseldi ve ihtisas dışı krediler ise 14,3 trilyon TL’ye çıktı. Aynı dönemde toplam mevduatlar yüzde 28,6 artarak 18,3 trilyon TL’ye ulaştı.

Kredilerin dağılımına bakıldığında, ihtisas kredilerinde en yüksek tutar 835.2 milyar TL ile tarım kredilerine ayrıldı. Tarım kredilerini sırasıyla; diğer krediler, gayrimenkul kredileri ve turizm kredileri takip etti.

İller Bankası A.Ş’nin verilerine göre, 2024 yılında belediyelere sağlanan krediler 75.8 milyar TL düzeyine yükseldi. Bu rakam, önceki yıla kıyasla artış gösterdi.

Related Posts

Bu işi yapanlar paraya para demiyor! Öğrenenler işlerini bırakıp bu işe yöneliyor

Ev temizliği için gündelikçi çalıştırmak artık birçok kişi için lüks hale geldi. Özellikle çalışanların sıkça başvurduğu bu hizmette fiyatlar son dönemde adeta uçuşa geçti. Gündelik temizlik ücretleri 3 bin TL’den başlayıp, işin kapsamına göre 4 bin …

32 yıllık döküm şirketi konkordato ilan etti: ABD’den Japonya’ya kadar bir çok ülkeye ihracat yapıyordu

Yüksek basınçlı döküm üreticisi 32 yıllık şirket Güven Pres Döküm, konkordato ilan etti.

Pakistan’da gözler yeni bütçede

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in liderliğindeki koalisyon hükümeti, 2025-2026 mali yılı bütçesinde yaklaşık 50 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Maliye Bakanı Muhammed Aurangzeb’in sunacağı yeni bütçe, vergi oranlarında önemli artışlar içeriyor …

İşçi haklarında sınıfta kaldık: Türkiye yine en kötü 10 ülke arasında

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Küresel Haklar Endeksi 2025 raporunu yayımladı. Dünya genelinde işçi hakları ihlallerini ortaya koyan kapsamlı rapor işçiler ve sendikalar açısından küresel ölçekte derinleşen bir krize işaret ediyor …

Tekstil ve hazır giyimde alarm: Yüz binler işsiz kalabilir!

Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yaşanan zorluklar, istihdam ve ihracatta ciddi daralmaya yol açıyor. Sektör temsilcileri, destek sağlanmazsa kayıpların artabileceği uyarısında bulunuyor. Türkiye ekonomisinin bu kritik alanında toparlanma beklentisi sürüyor.

Ordu’da dalgalardan enerji üretiliyor

Ali Yazan – Ordu/Yeniçağ Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in uzun yıllara dayanan tecrübesi Ordu’nun geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. 2007 yılında Sakarya’nın Karasu ilçesinde ilk defa deniz dalgalarından elektrik …