“`html
Fidan, Türkiye-Rusya ilişkilerine değinerek, “Coğrafyamızdaki dinamik değişimlerle birlikte, bu iki ülkenin ilişkileri bölge istikrarı açısından kritik bir rol oynamaktadır. Gündemimizdeki konuları her seviyede doğrudan ve samimi bir şekilde ele alabiliyoruz. Liderlerimiz arasında yıllardır süregelen, özenle oluşturulmuş sağlam bir ilişki var ve bu da iletişimimizi sağlıklı ve sonuç odaklı yönetmemizi kolaylaştırıyor.” ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan, “Sayın Lavrov ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler son derece verimliydi. Russia ile ticaret, yatırım, enerji ve turizm alanlarında güçlü bağlarımız var. Bu konulara dair bazı verileri Sayın Lavrov da paylaştı. Doğal gaz tedarikimizin devamlılığını sağlamak ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin etkin bir şekilde işletilmesi için çaba gösteriyoruz. İkili ilişkilerimizi jeopolitik sınamalara maruz bırakmadan derinleştirmek istiyoruz. Her iki taraf bu anlayışla hareket ediyor ve halklarımız için yararlı adımlar atmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Fidan, Lavrov ile uluslararası sorunları da ele aldıklarını belirterek, “Son beş ay içinde Suriye’deki siyasi ve ekonomik istikrar açısından önemli gelişmeler kaydedildi. Suriye yönetimi, yürütülen dezenformasyon kampanyalarına rağmen halkının ve uluslararası toplumun desteğini elde etme konusunda etkili bir mücadele veriyor. Suriye’nin terörle mücadeledeki kabiliyetleri de her geçen gün artmaktadır. Tüm askeri grupların ulusal ordu altında birleştirilmesini destekliyoruz. 10 Mart mutabakatının uygulanmasına dair çabaların büyük önemi var. ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırımları kaldırma kararları da önemli. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yoğun diplomasi trafiği yürüttük ve sonuçlarından memnuniyet duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Fidan, “Türkiye ve Rusya olarak Suriye’nin bütünlüğünü ve toprak haklarını korumak için çaba sarf etmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda Suriye halkının huzur ve refahı için çalışmayı sürdüreceğiz.” şeklinde belirtti.
Fidan, Suriye meselesinin yanı sıra Gazze ve Filistin konusunu da gündeme getirerek, “Burada devam eden soykırım ve insanlık dramının sona ermesi gerekmektedir. Aksi halde, İsrail’i de içine alacak büyük bir kaos ortaya çıkabilir. Bu kadar acı ve gözyaşı boşuna kalamaz. Uluslararası toplumun bu konuda daha fazla sorumluluk alması, elinden gelen tüm çabayı göstermesi şarttır. Bu bağlamda Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Fidan, ayrıca Sudan da dahil olmak üzere Afrika’daki sorunları ele aldıklarını belirterek, “Afrika’nın istikrarı ve barışının korunması çok önemli. Orta Doğu’daki insani trajedinin Afrika’da devam etmemesi gerekmekte. Dünyanın dört bir yanında masum insanların acılarına son vermek, insanlık dramını sona erdirmek için özveri ile çalışıyoruz. Diplomasi bu hedefe ulaşmak için kullanılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Fidan, “Rusya ile Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren Güney Kafkasya’daki barış süreçlerine de destek verdiğimizi vurgulamak isterim. Azerbaycan liderliğinin bölgenin normalleşmesi için attığı dikkatli adımları da destekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Fidan, Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede Erdoğan’ın önemli mesajlarını ilettiğini belirterek, “Dün Putin ile yaptığımız görüşmede, özellikle Rusya-Ukrayna müzakerelerinin sonuç almalının önemini vurguladık. İstanbul’daki görüşmelerin üzerinden geçtik ve gelecekteki müzakerelerin Türkiye’de yapılması yönündeki talebimizi ilettik. Bu konuda her türlü desteği sağlamaya hazırız.” şeklinde ifade etti.
Fidan, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin durumu hakkında, “Şu anda esir takası ilk aşaması başarıyla tamamlandı. İstanbul’da alınan kararlara dayanan karşılıklı şartların gönderileceği bilgisi Rusya tarafından belirtildi. Şartlar hazırlandığında karşı tarafa iletilecektir.” şeklinde cevap verdi.

Fidan, “Sayın Putin ile yapılan görüşmelerde Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşasındaki aksaklıkları ve bunların aşılması için yapılacakları konuştuk. Rus tarafının bu konudaki hassasiyetini ve Putin’in süreci ne denli dikkatle takip ettiğini bir kez daha gözlemledik. Türkiye, gaz ihtiyacının büyük bir kısmını Rusya’dan almakta ve bunun kesintisiz sürmesi hayati önemde. BOTAŞ ile Gazprom arasında süren müzakerelerde destek istedik.
Diğer konular üzerine de verimli bir görüşme gerçekleştirip önemli meseleleri ele aldık.” dedi.
Fidan, Türkiye’nin Moskova ve Kiev arasındaki görüşmelere ev sahipliğine devam etmekle ilgili, “Bu konuda her zaman hazırlığımız olduğunu belirttik. Bu bir görev olarak değerlendiriyoruz, hem bizim bölgemiz, hem de dünya barışı için önemli. Cumhurbaşkanımızın savaşın başından beri yaptığı barış çağrılarını destekliyoruz. Bu konu, her iki tarafın da karşılıklı mutabakat sağlaması gereken bir meseledir.” şeklinde konuştu.
Fidan, Türkiye ve Rusya arasındaki yeni işbirliklerine dair, “Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler güvene dayalı bir zeminde şekilleniyor. Lider diplomasisi sayesinde Türk-Rus ilişkilerinde büyük adımlar atabiliyoruz ve önemli kararlar alabiliyoruz. Hem Sayın Putin, hem de Sayın Erdoğan geçmişte çeşitli küresel zorluklarla karşılaşmış, mücadeleci liderler. İki liderin uzun süredir birbirlerini tanıması ve güvene dayalı ilişkiler geliştirmesi, her iki tarafın da üzerlerinde mutabık kaldıkları konuları çok iyi biliyor olmalarına dayanıyor. Bu, iki ülke ilişkileri için kritik bir durum. Biz de bakanlık düzeyinde bu iradenin somut neticelere dönüşmesi için çalışıyoruz ve devam edeceğiz.” dedi.
“`