Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel Askeri Harcamalar 2024’te Rekor Seviyede

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2024 yılına ilişkin küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Rapor, küresel askeri harcamaların 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artışla 2 trilyon 718 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördüğünü ortaya koydu.

Rapora göre, geçen yılki artışta Avrupa ve Orta Doğu’da askeri harcamalardaki keskin yükseliş etkili oldu. Küresel askeri harcamalar 10 yıldır art arda yükseliyor ve geçen yıl Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana bir önceki yıla göre en keskin yükselişi kaydetti.

Türkiye’nin Askeri Harcamaları Artışta

SIPRI raporuna göre, Türkiye’nin 2015-2024 döneminde askeri harcamaları yüzde 110 arttı. Geçen yıl Türkiye’nin askeri harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Raporda, küresel olarak kişi başına askeri harcama 334 dolarla 1990’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

ABD ve Diğer Büyük Askeri Harcama Yapan Ülkeler

Rapora göre, 2024’te en çok askeri harcama yapan beş ülke ABD, Çin, Rusya, Almanya ve Hindistan oldu. Bu beş ülkenin harcamaları dünya askeri harcamalarının yüzde 60’ını oluşturdu.

ABD’nin 2024’te askeri harcamaları önceki yıla göre yüzde 5,7 artarak 997 milyar doları geçti. ABD’nin askeri harcamaları 2015-2024 döneminde yüzde 19 arttı.

Raporda, ABD’nin geçen yıl askeri harcamalarının toplam küresel askeri harcamalarının yüzde 37’sini ve NATO içinde yüzde 66’sını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Enstitünün raporunda Rusya’nın 2024’teki askeri harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 38 arttığı belirtildi. Rusya’nın askeri harcamaları GSYH’sinin yüzde 7,1’ine denk gelmekte.

İsrail ve Diğer Ülkelerin Askeri Harcamaları

İsrail’in askeri harcamaları geçen yıl yüzde 65 artarak 46,5 milyar dolara ulaştı. İran ise harcamalarında yüzde 10 azalışla 7,9 milyar dolara indi.

İngiltere’nin askeri harcamaları yüzde 2,8 artarak 81,8 milyar dolara çıktı. Fransa’nın askeri harcamaları ise yüzde 6,1 artışla 64,7 milyar dolara yükseldi.

Suudi Arabistan, 80,3 milyar dolarla Orta Doğu’nun en büyük askeri harcama yapan ülkesi oldu.

SIPRI Askeri Harcamalar ve Silah Üretim Programı Kıdemli Araştırmacısı Xiao Liang, geçen yıl 100’den fazla ülkenin askeri harcamalarını artırdığını belirtti. Liang’a göre, hükümetlerin askeri güvenliğe öncelik vermesi ekonomik ve sosyal alanlarda olumsuz etkilere sebep olabilir.

SIPRI, çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma alanlarında araştırma, rapor ve analizler sunarak 1966’dan bu yana faaliyetlerine devam ediyor.

Related Posts

Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı şubatta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküp oldu.

Çin’de sanayi şirketlerinin karı arttı

Çin’de sanayi şirketlerinin karları, yılın ilk 2 ayındaki gerilemenin ardından ilk çeyreği artışla tamamladı.

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir