Çin’de sanayi şirketlerinin karı arttı

Çin Sanayi Şirketlerinin Karı, Yıllık Bazda Arttı

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın üzerindeki sanayi işletmelerinin toplam karı, Ocak-Mart 2025 döneminde 1,51 trilyon yuanı buldu. Bu rakam yaklaşık 210 milyar doları ifade etmektedir.

İlk çeyrekte sanayi şirketlerinin toplam karı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,8 arttı. Aynı dönemde sanayi şirketlerinin toplam geliri ise yüzde 3,4 artış gösterdi.

41 farklı sanayi kolundan 24’ünde kar artışları gözlemlendi. Geçen yılın aksine, bu dönemde sanayi şirketlerinin karlılığı artış gösterdi.

Çin’deki sanayi şirketlerinin karları, 2024 yılında %3,3 oranında azalmıştı. Ancak, bu yılın ilk çeyreğinde karlar yeniden yükselişe geçti.

CANLANDIRMA TEDBİRLERİ ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

İlk çeyrekteki kar artışına rağmen, Çin’deki sanayi karlılığında istikrarsızlık devam ediyor. Ülkenin en büyük sanayi üreticisi olan Çin’de iç talebin zayıflığı, üretici fiyatlarındaki düşüş ve ABD’nin tarife politikaları gibi dış belirsizlikler ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Geçen yıl eylül ayından bu yana hükümet ve ekonomi yönetimi, canlandırma tedbirleri alarak ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlıyor. Ancak, bu adımların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin henüz tam olarak görünmediği izleniyor.

Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde beklenenden daha fazla, yüzde 5,4 oranında büyüme kaydetti. Hükümetin yıl için öngördüğü yüzde 5 civarındaki büyüme hedefinin üzerinde bir büyüme yaşandı.

Related Posts

Küresel askeri harcamalar arttı

Küresel askeri harcamalar, jeopolitik gerilimlerin artmasının etkisiyle 2024’te bir önceki yıla göre reel olarak yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolarla rekor yeniledi.

TOBB Başkanı’ndan Türkiye ekonomisi açıklaması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen sene ülke milli gelirimiz 1,3 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı. Küresel mal ihracatından aldığımız pay yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından ise yüzde 1,3’e yükselerek tarihinin en yüksek seviyelerine çıktı.” dedi.

Marmaray ve Avrasya Tüneli depreme ne kadar dayanıklı? Açıklama geldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Marmaray ve Avrasya Tüneli’nin gerçekleşebilecek en büyük depreme göre inşa edildiğini belirterek, “Sürücülerimizin, hem Marmaray hem Avrasya Tüneli’nin deprem açısından en yüksek güvenlikle dizayn ve imal edildiğini bilmeleri gerekir” dedi.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir