Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

Çin elektrikli otomobil yarışında frene bastı

Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de iki yıldır süren agresif fiyat indirimleri, hükümetin radarına girdi. Devlet televizyonu CCTV’nin aktardığına göre, Çin Devlet Konseyi, Başbakan Li Qiang başkanlığında düzenlenen toplantıda, elektrikli …

Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında sadece Fransa’ya 1 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracat edilirken, 2020 yılına göre yüzde 47 artan otomobil ihracatı, 4 milyar 295 milyon 729 bin dolardan 6 milyar 318 milyon 306 bin dolara çıktı.

BTK’dan eSIM sağlayıcılarına erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), farklı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi.

Borsa günü yükselişle tamamladı: En çok kazandıran sektör finansal kiralama faktoring oldu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,26 yükselerek günü 10 bin 358,46 puanla tamamladı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,34 ile finansal kiralama faktoring olurken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu.

Bakan Kurum Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı’na katıldı: Birikimlerimizi paylaşmaya hazırız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kalıcı barışın sağlanmasını istediklerini ve bu barış çerçevesinde Ukrayna’nın yeniden inşası ve kalkınması için Türkiye’nin bilgi ve birikimlerini aktarmaya hazır olduğunu söyledi.

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.