Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttı

Türkiye, yılın ilk yarısında sadece Fransa’ya 1 milyar doların üzerinde binek otomobil ihracat edilirken, 2020 yılına göre yüzde 47 artan otomobil ihracatı, 4 milyar 295 milyon 729 bin dolardan 6 milyar 318 milyon 306 bin dolara çıktı.

BTK’dan eSIM sağlayıcılarına erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), farklı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi.

Borsa günü yükselişle tamamladı: En çok kazandıran sektör finansal kiralama faktoring oldu

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,26 yükselerek günü 10 bin 358,46 puanla tamamladı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,34 ile finansal kiralama faktoring olurken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu.

Bakan Kurum Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı’na katıldı: Birikimlerimizi paylaşmaya hazırız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda kalıcı barışın sağlanmasını istediklerini ve bu barış çerçevesinde Ukrayna’nın yeniden inşası ve kalkınması için Türkiye’nin bilgi ve birikimlerini aktarmaya hazır olduğunu söyledi.

Kahve fiyatlarına zam sinyali

Trump’ın tarifeleri kahve fiyatlarını vurdu. ABD’den Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi haberi emtia kahve fiyatını yükseltti.

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı