5 Şubat 2025

duziciHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; duziciHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Geleceğin yeşil enerji kaynağı okyanusun altında yatıyor olabilir

Gezegenimizin selameti için sürdürülebilir yeşil enerji kaynaklarına geçiş büyük önem taşıyor. Bu yüzden dünyanın dört bir yanında hükûmetler yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli yatırımlar yapıyor. Bugün yeşil enerji dediğimizde öne çıkan ...

Okyanus Altında Yatan Jeolojik Hidrojen: Yeşil Enerjinin Geleceği

Gezegenimizin selameti için sürdürülebilir yeşil enerji kaynaklarına geçiş büyük önem taşıyor. Dünya genelinde hükûmetler, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımları arttırarak bu geçişi hızlandırıyor. Bugün güneş ve rüzgar enerjisi öne çıksa da, gelecekte jeolojik hidrojen gibi yeni enerji kaynaklarının önem kazanabileceği düşünülüyor.




Okyanus tabanında bulunan jeolojik hidrojen, gelecekte önemli bir yeşil enerji kaynağı olabilir. Yapılan araştırmalar, okyanus tabanında milyarlarca ton jeolojik hidrojen bulunduğunu ortaya koyuyor. ABD, bu potansiyeli değerlendirmek için Ar-Ge çalışmalarına başladı.

ABD Enerji Bakanlığı, jeolojik hidrojenin çıkarılması, işlenmesi ve verimli hale getirilmesi için 20 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu bütçe çeşitli üniversitelerde, laboratuvarlarda ve şirketlerde çalışan 18 farklı ekibe dağıtıldı. Ekipler, jeolojik hidrojenin potansiyelini araştırmak için farklı alanlara odaklanacaklar.

Jeolojik hidrojen, saf hidrojenden oluşuyor. Okyanus tabanındaki suyun demir bakımından zengin kayalarla reaksiyona girmesi sonucu oluşan bu saf hidrojenin, verimli bir enerji kaynağı haline getirilmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor.




ABD Enerji Bakanlığı’nın görevlendirdiği ekipler, yer altında hidrojen üretmek için en uygun şartları araştıracaklar. Reaksiyon için en uygun katalizörün, sıcaklık, basınç ve pH seviyesinin belirlenmesi için çalışmalar yürütecekler. Tüm bu çalışmaların hedefi, jeolojik hidrojenin büyük ölçekte verimli bir enerji kaynağı haline gelmesini sağlamak ve bu sayede finansal açıdan daha cazip hale getirmek.